Изба Хотул Бунар

Изба “Хотул Бунар”, е собственост на фирма “Бобова могила – 2000” ООД. Намира се в подножието на Стара Планина, в китното Горско Ново село, община Златарица.
Фирмата е собственик на 200 декара лозя, от които 180 – Каберне совиньон, Мерло и Мавруд. Двадесет декара са старо, възстановено лозе, на около 60 години, сортове Сензо и Димят. Идеята за създаване на собствени лозови масиви идва от съпруга на Стефка Линдве – Ян Ола Линдве. Семейството живее в Швеция, но е добре запознато с живота на селото. В трудните години на прехода, с безработните хора от селото, Ян Ола Линдве решава да възстанови поминъка им - лозарството, и да създаде работа за хората. В миналото тук са обработвали 1500 декара лозя. Идеята му е да инвестира в закупуването на земя и посадъчен материал, а инвестицията да остане в България. През 2000-та година мечтата му се сбъдва. Земята е закупена, лозето поетапно се засажда, ражда се и първото грозде. Той почива тук в България, работейки по своя проект. След смъртта му, в негова памет, близките му - неговата съпруга и семейството на сестра й, продължват да работят и реализират успешно проекта.
Днес се радваме на създаденото прекрасно лозе по Европейски стандарт, разположено на два хълма с уникални имена “Хотул Бунар “ и “Бобова могила” върху пясъчно карбонатни почви, слънцегреене до 3600 градуса сумарна температура, посоки на редовете изток- запад, с прекрасен изглед към Стара планина. На 2 км от лозето, в селото, е изградена изба “Хотул Бунар”, оборудвана с всички съдове и техники за добиване на вино. Първото вино е направено през 2006 г. Добитото грозде е екологично чисто, добре подбрано и контролирано през целия път до постъпването му в избата.
Практика на фирмата е виното да се прави на лозето, като се следи натовареността, зрелостта и чистотата на гроздето. Подбира се частично, по масиви, когато е достигнало добър баланс на захари, киселини и дървесина. Бере се ръчно, транспортира се до избата внимателно. Тук се рони, сортира, отделят се чепки и по съвременна технология се създава качествено регионално вино, с максимално извлечени наситеност на цвят, плътност и аромати. Виното отлежава минимум година и повече според целта, в бъчви от френски и американски бял дъб, произведени във Франция. Температурата на съхраняване е 17 градуса в специален склад на тъмно.

Днес, ние можем с гордост да покажем пред Вас една бутикова изба от нова генерация вина с марки “Хотул Бунар “ и “Хасара” и серии към тях. Вина, с отлични вкусови качества и аромати, наситени цветове, дълги послевкуси. Вина, които се запомнят и се търсят отново.

Контакти:

Адрес: с. Горско Ново село, общ. Златарица Телефон(и): 061502 577, 0888 826766 e-mail: margarita@hotulbunarwinery.com, stefka@hotulbunarwinery.com, daniel@hotulbunarwinery.com web site: http://www.hotulbunarwinery.com/