Общинска администрация Сунгурларе

Сунгурларе е град в Югоизточна България. Той се намира в Бургаска област и е в близост до град Карнобат. Градът е административен център на община Сунгурларе.

Сунгурларе е разположен в едноименната Сунгурларска долина, която се простира от с. Мокрен до с. Лозарево, на 80 км западно-северозападно от Бургас, на 25 км западно от Карнобат и на 11 км източно от с. Мокрен, на 189 м надм. в.

Община Сунгурларе се намира в Югоизточна България и е една от съставните общини на Област Бургас. Общината има 30 населени места с общо население 12 559 жители (01.02.2011 г.).
Забележителности

Местността Ичмята, за която има легенда че именно там християнска девойка е намерила смъртта си за да не приеме мюсюлманска вяра, и да бъде сексуално поругана.
Музей по “Лозарство и винарство”
История

Районът е обитаван от антични времена. В землището на Сунгурларе са открити останки от селище, обитавано през късножелязната епоха, както и няколко големи тракийски надгробни могили, намирани са керамични съдове и римски монети.

Селището е упоменато в турски регистри от XVI в. под имената Сьонгурларе и Сонгурлар.

За Сунгурларе споменава посетилият го през 199 век Константин Иречек: "Сунгурларе е прилично село с 27207 къщи".
През 1974 г . селището е обявено за град.

Контакти:

Адрес: Сунгурларе, ул. "Георги Димитров" №2 Телефон(и): 05571 5063 e-mail: kmetsungurlare@abv.bg web site: http://www.sungurlare.org/