Общинска администрация Царево

Царево, известен в миналото като Василико и Мичурин, е град и пристанище в Югоизточна България. Той се намира в Област Бургас и е в близост до град Ахтопол. Отстои на 70 км югоизточно от Бургас. Градът е административен център на Община Царево.

Община Царево се намира в Югоизточна България и е една от съставните общини на Област Бургас. Общината има 13 населени места

Площта, която заема, е 681 км2.

Град Царево е разположен на три малки полуострова и съответно на четири залива, което го прави уникален за България. Разположението на града наподобява това на Рио де Жанейро в много по-малък мащаб (многото заливи и малки плажове, близостта до планината). Бреговата ивица е много разчленена, редуват се скалисти полуострови с неголеми живописни плажове. Петте брегови ивици със статут на плаж са: Цетрален плаж с дължина 420м в непосредствена близост до центъра на града; Нестинарка д. 690м в квартал Василико; Попски плаж д. 350м, северно от града; Арапя д. 600м намира се на 2 км в посока Лозенец; Оазис д. 800м намира се на 3-4км в посока Лозенец. На юг от града се намира връх Папия 502 м надморска височина, гледката от там към Царево и крайбрежито на Странджа е изумителна.

Като географски дадености планината и морето несъмнено играят важна роля в развитието на района.

Приморската част на Странджа е сравнително ниска – средно между 100 и 600 метра. Дъбовите гори, които ги покриват, са размесени с бук, габър, орех, топола, върба, дива круша, а напоследък и с изкуствено култивиран бор. В тази част на планината добре се развиват и някои средиземноморски и реликтови видове — лаврово дърво, зеленика, лавровишна, т. нар. бясно дърво и др. Обработваемите земи — ниви и пасища, са малко и съсредоточени по полегатите южни склонове и в поречията на реките.

Дивечовото богатство на Странджа е значително, а в древността навярно е било много по-голямо. В него са представени всички животински видове, които са познати в българските земи, а от тях дивите свине, сърните, зайците.

Контакти:

Адрес: Царево, ул. "Хан Аспарух" 36 Телефон(и): 0550 52025 e-mail: tsarevo@dir.bg web site: http://tzarevo.net/