Общинска администрация Несебър

Община Несебър заема територия от 421 883 дка площ - от тях 167 229 дка са селскостопански земи, 20 418 дка - горски фонд и обхваща 14 селища, от които 3 града Населението на Община Несебър наброява 21 142 души.

градове:

Несебър
Свети Влас
Обзор
села:

с. Равда
с. Оризаре
с. Кошарица
с. Тънково
с. Гюльовца
с. Баня
с. Паницово
с. Раковсково
с. Приселци
с. Козница
с. Емона
к.к. Слънчев бряг
Древният град с хилядолетна история е на романтичен скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак. Полуостровът е дълъг 850 м и широк 300 м. Tук са запазени ценни паметници от всички епохи на неговото хилядолетно съществуване: стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век.

Несебър
Най-голямото богатство на града са множеството църкви: от ранновизантийския период са двете трикорабни базилики - “Света София” /Старата метрополия/ - една от най-внушителните сгради в Несебър и Базиликата на северния бряг “Елеуса” от V – VI век. Сградата на няколко пъти е била разрушавана и след това възстановявана. Известна е още с името “Богородица Елеуса”, заради откритата в нея икона на Божията майка. Към X – XI век принадлежат църквите “Свети Йоан Кръстител”, отличаваща се с високия си цилиндричен купол и “Свети Стефан”, скътала в себе си стенописи от XVI век с висока художествена стойност. Несебърският тип църкви достига своя разцвет с появата на живописния стил, изразен в богато многоцветно оформяне на фасадите. Този стил ще разпознаете в църквите от XIII – XIV век: “Свети Тодор”, “Света Параскева”, “Свети Архангели Михаил и Гавраил” и църквата “Исус Христос Пантократор”. Тя е истинско съкровище за Несебър.

Сградата се намира в центъра на града и е сравнително най-добре запазената от този вид в България. За нея е характерно голямото богатство на архитектурни форми и изобилието от хармонично разположени хоризонтални и вертикални шарки. “Свети Йоан Алитургетос” /Неосветени/ и днес остава безценен паметник на българската култура. Тази църква никога не е била освещавана и поради тази причина не се е използвала като култова сграда. Несебър е историческата съкровищница на България и през 1956 г. е обявен и признат за “град музей – археологически и архитектурен резерват”. Заради неповторимия си исторически колорит през 1983 г. градът е включен в списъка на Световното Културно Наследство.

Днес старата част на града е привлeкателно място за романтични разходки по тесните калдаръмени улички между магазинчета, които предлагат ръчно изработени сувенири – съдове, плетива, накити. На фона на прекрасната антична атмосфера се открива неповторима възможност за отдих. Базата за почивка е съсредоточена в семейни хотели и частни квартири, оборудвани комфортно и многофункционално.

Административният живот е съсредоточен в новата част на Несебър. Обликът на тази част се характеризира с модерен стил на строителство. Хотелите, почивните станции и частните квартири са със съвременна архитектура и отговарят на последните тенденции в туризма.

Местата за настаняване - както в новата, така и в старата част на града - са предимно две и три звезди. Многобройните заведения, пръснати из тесните, криволичещи улички или разположени в близост до морския бряг са прекрасно място за отмора и приятни преживявания. В тях можете да опитате ястия от националната кухня, рибни деликатеси, дивеч, екзотични коктейли и маркови напитки, съчетани с висок стандарт на обслужване.

Като международен туристически център, Несебър е известен и със своето пристанище, благодарение на което е част от множество световни круизи. На север и на юг от града се простират обширни плажове и естествени пясъчни дюни, чийто гребени оформят един приказен природен феномен. Ако човек търси нещо специално, то тук е мястото където въображението бледнее пред действителността. Възможностите за развлечение са разходки с яхта или лодка, риболов, велосипеди под наем, водни спортове и др.

Контакти:

Адрес: Несебър, ул. "Еделвайс" № 10 Телефон(и): 0554 2 93 54 e-mail: obshtina@nesebar.bg web site: http://www.nesebarinfo.com/